Verdwenen Bitcoinbeurs zorgt voor onrust

Nieuws, , With 0 comments

De problemen van het belangrijke handelsplatform voor bitcoins Mt Gox hebben dinsdag voor onrust gezorgd op de markt voor de virtuele valuta. De site van Mt Gox is uit de lucht en mogelijk is voor honderden miljoenen dollars aan bitcoins verdwenen. Mt Gox legde de handel eerder deze maand al stil omdat het door een fout in de software mogelijk was bitcoins te stelen. Dinsdag ging het handelsplatform helemaal offline om ‘de site en de gebruikers te beschermen’, aldus het bedrijf. Volgens een document dat op internet circuleert zouden in totaal 744.408 bitcoins zijn gestolen, wat tegen de huidige koers neerkomt op een schadepost van circa 365 miljoen dollar.

Bitcoins weg bij Mt Gox

Andere handelsplatformen distantieerden zich dinsdag van de problemen bij Mt Gox, dat als onbetrouwbaar werd bestempeld. Ze konden een stevige koersdaling van de virtuele munt, die kan worden gebruikt voor anonieme betalingen via internet, echter niet voorkomen.

De waarde van de bitcoin zakte dinsdag met ongeveer 5 procent tot 518 dollar. Begin december piekte de koers nog op 1151 dollar.

Belangenbehartiger Bitcoin Foundation reageerde ‘geschokt’ op de mogelijke ondergang van Mt Gox, dat ooit werd opgericht als handelsplatform voor kaartjes die worden gebruikt bij rollenspel Magic: The Gathering. Volgens de organisatie fungeert het onderliggende softwareprotocol van de bitcoin echter nog altijd normaal.

Mt Gox was begin vorig jaar nog goed voor ongeveer 70 procent van alle bitcointransacties die wereldwijd plaatsvonden.