Philips zet grote stap richting digitalisering van zorg

NieuwsWith 1 comment

Philips is er als eerste medisch elektronicabedrijf in geslaagd een volledig digitaal PET-scanapparaat te ontwikkelen. Deze levert aanzienlijk scherpere beelden dan de bestaande analoge machines, waardoor er een veel duidelijker beeld van de patiënt ontstaat, moeilijk zichtbare tumoren kunnen worden opgespoord en diagnoses met meer zekerheid kunnen worden gesteld.
Volgens Philips-topman Frans van Houten is sprake van een grote doorbraak in de digitalisering van de zorg. ‘We liggen een heel eind voor op de concurrentie’, zei hij in een toelichting op de innovatie, die zondag tijdens het toonaangevende radiologiecongres in Chicago wordt gepresenteerd.

Digitale PET-scan

De digitale PET-scan is een van de twee innovaties die Philips in Chicago presenteert. De andere is een nieuwe CT-scan, die in staat is het kleurenspectrum van röntgenstralen te detecteren. De nieuwe scan kan gedetailleerde kleurenafbeeldingen leveren, waar tot op heden uitgebreide verdere bewerkingen voor nodig waren. Deze geven een arts aanzienlijk meer inzicht in de situatie dan de gebruikelijke afbeeldingen in grijstinten.

Ziekenhuizen hebben volgens Van Houten grote interesse in de apparaten. ‘Bijna iedereen gaf aan geen gebruik meer te zullen maken van analoge machines als ze deze technologie ter beschikking zouden hebben.’ De bijeenkomsten hebben al geleid tot offertes, aldus Van Houten.

Philips, dat 40 procent van zijn omzet uit medische apparaten haalt, heeft grote verwachtingen van de digitalisering van de zorg. Die zorgt er ook voor dat bevoegde artsen via zogeheten cloudoplossingen op hun computer of tablet direct toegang hebben tot de benodigde gegevens van patiënten.

‘Gegevens liggen in ziekenhuizen vaak op de verkeerde plaats in een dossiermap. Wij maken ze beschikbaar op elke plaats en elk moment dat ze nodig zijn. Daarbij geven we de chirurgen met nieuwe technologie ogen in het lichaam van de patiënten’, aldus Van Houten.