MKB-leningen spelen ABN Amro nog steeds parten

Nieuws, With 1 comment

Kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf komt nog niet van de grond bij ABN Amro. In de afgelopen twee jaar zijn er minder leningen uitgegeven. Dat zegt ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdag.

“Er gaan veel bedrijven over de kop, in 2013 was het aantal faillissementen groot. Het bedrijfsleven in Nederland ‘lijdt’ echt”, zegt Zalm.

De krimp in kredietverlening is tweeledig. Aan de ene kant komt dit doordat bedrijven minder aanvragen doen, tegelijkertijd is de bank strenger geworden in het goedkeuren ervan.

Voor de toekomst moet hierin verandering komen. Dankzij het herstel van de economie wordt de vraag naar krediet groter, daarom wil de bank hierin uitbreiden. Maar de strenge normen blijven gehandhaafd. “We willen wel een goede kans op terugbetaling”, zegt Zalm.

Meer kans

Hij wijst er op dat in tijden van een groeiende economie een businessplan meer kans van slagen heeft, daarom zullen de komende tijd meer aanvragen goedgekeurd worden dan in de afgelopen twee jaar, zo voorspelt de ABN-topman. Het plan om samen met een pensioenfonds krediet te verlenen is nog niet rond. Zalm zei in november vorig jaar concreet hierover in gesprek te zijn, maar de partijen zijn er juridisch nog niet uit. “Het lijkt simpel, maar dat is het niet”.

Hij benadrukt dat de bank genoeg leningen kan verstrekken op eigen kracht. “Het heeft geen haast”, aldus Zalm.