Minder faillissementen in september

Nieuws, , With 1 comment

Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) is in september uitgekomen op 595, iets minder dan een maand eerder en het laagste aantal sinds begin dit jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

In augustus ging het nog om 608 faillissementen. In vergelijking met september vorig jaar lag het aantal faillissementen echter 7 procent hoger. De meeste bedrijven die failliet werden verklaard, waren actief in de handel (146) en de bouwnijverheid (100).

6353 faillissementen in drie maanden

In de eerste drie kwartalen van 2013 ging het om 6353 faillissementen. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Het CBS stelt dat het aantal uitgesproken faillissementen in een bepaalde maand nauw samenhangt met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan per maand sterk verschillen. Voor een beter beeld wordt volgens het CBS daarom gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandelijks gemiddelde. Dit gemiddelde kwam in september uit op 661, tegen 688 in augustus. Het was de tweede maand op rij dat dit gemiddelde is gedaald.

Herstel economie is nog heel fragiel

Een woordvoerder van het CBS zei in een toelichting dat nog niet is te zeggen of er nu sprake is van een omslag. „Het herstel is nog heel fragiel en het niveau is nog heel hoog. Maar het is wel voor het eerst dit jaar dat het aantal faillissementen onder de 600 uitkomt.” Volgens het CBS is met name in de industrie een duidelijke verbetering zichtbaar. In september waren er in die sector 38 faillissementen, terwijl dit er eerder dit jaar nog 80 tot 90 waren, aldus de zegsman.