Kleine ondernemers optimistischer over toekomst

Nieuws, With 0 comments

Het optimisme onder kleine ondernemers is voor het eerst sinds maart 2012 gegroeid. Dat blijkt vrijdag uit de ING Ondernemersindex. Daarmee volgen de kleine ondernemers (minder dan 50 werknemers) het middenbedrijf (50-250 werknemers), waar de stemming in september vorig jaar al was omgeslagen. Een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verwacht in de komende twaalf maanden een verbetering van het Nederlandse ondernemersklimaat.

Met name ondernemers in de industrie en de zakelijke dienstverlening zien de komende 12 maanden positief tegemoet. Ondernemers in de horeca blijven vooralsnog somber gestemd.

Financiën

Bijna de helft van de ondernemers (45 procent) verwacht dat de financiële situatie komend jaar stabiliseert. Dit is vergelijkbaar met de vorige meting. Een derde van de ondernemers verwacht daarentegen in de komende twaalf maanden een verbetering van de financiële situatie van het bedrijf.

Voor de ING Ondernemersindex ondervroeg onderzoeksbureau TNS NIPO in februari 1.248 directeuren en eigenaren van bedrijven.