Houden elektronicawinkels consumenten massaal voor de gek

Nieuws, , With 0 comments

Velen hadden al een vermoeden, maar nu is het bewezen: de stuntkortingen op de prijskaartjes in elektronicawinkels zijn nep. In 97 procent van de gevallen klopt de oorspronkelijke prijs niet.

Veel winkelketens goochelen er lustig op los met de prijzen van elektronica, witgoed en huishoudelijke apparatuur. De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de aanbiedingen van elektronicawinkels zeven weken lang werden bijgehouden. De ‘actieprijzen’ zijn regelmatig niet lager dan voorheen, de ‘laatste exemplaren’ stonden nog wekenlang in de winkel te blinken.

Oude prijs klopt bijna nooit

Er is veel mis met de ‘oude’ prijs die klanten in winkels krijgen voorgespiegeld. De Consumentenbond noteerde 1.300 van/voor-prijzen, en wat bleek: 97 procent van de ‘van-prijzen’ werd helemaal niet gerekend in de voorgaande weken.

Saturn en Mediamarkt drijven prijs op

Voorbeeld: bij Saturn in Amersfoort stond een Philips-televisie die zogenaamd het ‘laatste exemplaar’ was: van 2.199 euro / voor 1.597 euro. Enkele weken later stond er op het prijskaartje ‘van 2.397 euro / voor 1.697 euro’. De televisie is dus aanzienlijk duurder geworden, terwijl het lijkt alsof je meer korting krijgt dan voorheen. Ook bij een vestiging van de MediaMarkt ontdekte de Consumentenbond een actie waarbij het product alleen maar duurder werd. De televisie van Philips had eerst op het prijskaartje ‘van 819 euro / voor 600 euro’ staan en later werd dat ‘van 999 euro / voor 650 euro, laatste exemplaar!’.

Scheer & Foppen fopt de consument

Een vestiging van Scheer & Foppen was nog creatiever met een televisie van Panasonic die eerst werd aangeboden van 899 euro / voor 679,94 euro (met de tekst ‘laatste model, profiteer nu!’). Een week later blijkt dezelfde televisie in de aanbieding: van 899 euro / voor 1.079 euro. Niet echt een goede aanbieding. Van de 684 prijskaartjes bij Scheer & Foppen met van/voor-prijzen werd slechts vier keer de van-prijs ook eerder gehanteerd.

Expert doet het beter

De Consumentenbond is echter wel tevreden over Expert. ”Nagenoeg alle van-prijzen van deze keten staan in de weken ervoor inderdaad op de prijskaartjes. Wat een verademing.”

De bond onderzocht al eerder de aanbiedingen van elektronicawinkels op internet, en daar worden de prijzen ook gemanipuleerd

Bron: AD