Hoe maak je als bedrijf meer conversie dus meer klanten

Nieuws, , , With 0 comments

Lage conversie is niet iets waar een bedrijf trots op kan zijn. Wilt u meer conversie op uw website of webshop, wilt u dat uw bezoekers sneller overgaan tot actie en daadwerkelijk producten van u af namen dan is dit artikel voor u.

Hoe maak je van bezoekers klanten?

In dit artikel proberen we u een aantal tips te geven voor het verhogen van de conversie op uw website en of webshop. Dus hoe u van bezoekers, klanten maakt.

Deze tips worden u aangeboden door dWork. Welke de afgelopen 10 jaar het verschil maakte voor diverse kleine maar ook grote ondernemingen in heel Nederland.

Er zijn drie conversiepaden categorieën

Welke paden creëer je in uw webshop of website om ervoor te zorgen dat de conversie gaat stijgen en je er dus veel meer uit gaat halen? In dit artikel beperken we ons tot drie categorieën:

 • Soft conversie: het identificeren van uw bezoekers (bijvoorbeeld: aanmelden nieuwsbrief).
 • Medium conversie: een laagdrempelig aanbod creëren zonder directe winstdoelstelling, om uw bezoekers kennis te laten maken met uw bedrijf.
 • Harde conversie: alle activiteiten die direct van invloed zijn op de reguliere verkoop via uw webshop of website.

Soft conversie

Er zijn veel webshops en of websites die deze categorie vergeten. Dit komt omdat de meeste bedrijven te gefocust zijn op de uiteindelijke doel (online verkopen). Dan wordt er nagenoeg geen aandacht besteed aan Soft conversie.

Wat is Soft conversie

Nieuwsbrief

Een goed voorbeeld van soft conversie is het opzetten van een mailinglist. De conversie via een soft conversiepad heeft vaak een veel hogere potentie dan harde conversie. Nieuwe bezoekers hebben vaak tijd nodig om uw webshop of site in hun mentale boodschappenlijst te plaatsen. Hun vertrouwen moet groeien voordat ze echt gaan kopen of aanvraagformulieren gaan invullen.

Wat je dus eigenlijk met soft conversie wilt bereiken, is dat bezoekers van uw webshop (site) zich identificeren. Dat ze bij uw bekend worden en dat u hen een nieuwsbrief o.i.d. kunt mailen. Pas op: ook hier geldt dat de focus niet direct op het einddoel is gericht, maar dat deze groep mensen juist nieuwsgierig wordt gemaakt. Zo kun je op een vriendelijke manier uw bedrijf presenteren.

Gratis weggeven

Dus als u deze categorie bezoekers (eerst kijken, wennen, terugkomen, etc.) niet op de juiste manier ‘aanvliegt’ dan behoren ze tot de 99% van al uw bezoekers die komen en gaan zonder wat te doen.

Een hele goede manier om deze categorie bezoekers te benaderen is om ze iets te geven. Iets dat naadloos aansluit bij uw bedrijf, zonder dat het in de kosten hoeft te lopen.

Medium conversie

Een stap tussen soft conversie (identificatie van uw bezoekers) en harde conversie (direct verkopen / leads werven) is medium conversie. Ook deze vorm van conversie komt maar op heel weinig webshop / sites voor. Medium conversie is wel gericht op verkoop, maar niet direct gericht op het behalen van marge of winst.

Enkele medium conversie voorbeelden

Italiaanse supermarkt Een Italiaanse supermarkt biedt een kennismakingspakket aan met Italiaanse boodschappen tegen kostprijs! Commerciële waarde: € 29,95. Nu voor nieuwe bezoekers: € 12,50. Hier wordt niets aan verdiend, maar wel heel veel door opgebouwd.

Concept ‘Verantwoord afvallen’ Een nieuwe webshop biedt nieuwe bezoekers een weekpakket met eiwitproducten tegen kostprijs + 2 weken gratis online begeleiding door hun online coach. Hier wordt geen marge gemaakt, maar wel klanten gewonnen.

Medium conversie is online verkopen op (middel)lange termijn

Medium conversie laat zich het beste omschrijven door online verkopen op lange termijn. U gaat niet direct voor de absolute winst, maar u steekt tijd en energie in het op een vriendelijke manier kennis laten maken van nieuwe bezoekers met uw webshop (site).

Harde conversie

Deze vorm van conversie wordt al heel veel toegepast in de meeste webshops (sites). Gewoon verkopen. Korting geven, 2e artikel voor een leuk bedrag, cadeautjes voor het invullen van een aanvraagformulier en ga zo maar door.

Dat deze vorm van conversie het minste uitleg behoeft mag wel duidelijk zijn. Maar toch wil ik hier een paar suggesties aan de hand doen om de harde conversie op een gezonde manier te laten groeien.

Deze suggesties hebben niet zozeer te maken met harde verkooptechnieken. Maar meer met het scheppen van een klimaat waarin bezoekers sneller overtuigd worden, vertrouwen krijgen, eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken, etc.

Een heel belangrijk element bij de harde conversie (maar natuurlijk ook bij de andere conversietypen) is vertrouwen. Hoe meer jij erin slaagt om met jouw webshop of site vertrouwen te wekken, des te sneller bezoekers overgaan tot actie. En vertrouwen is weer opgebouwd uit heel veel kleine ingrediënten die het goede gevoel bij jouw bezoekers moeten aanwakkeren.

In hoofdlijnen bestaat online vertrouwen uit 10 conversie ingrediënten. Hieronder de tien hoofdaspecten:

 • 1. De focus van jouw webshop / site of bedrijf;
 • 2. De mate van onderscheidend vermogen;
 • 3. De kracht van jouw propositie;
 • 4. De mate van klantgerichtheid;
 • 5. De overtuigingskracht van jouw websiteteksten;
 • 6. De leesbaarheid van de websiteteksten;
 • 7. Het design;
 • 8. De mate van aanwezigheid van conversietools;
 • 9. De gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop / site;
 • 10. Het vertrouwen dat jouw webshop / site uitstraalt.