Het nieuwe beleggen: Gratis geld bij films

Nieuws, , With 0 comments

Schreeuwadvertentie in het kappersblaadje Cash en op beleggerswebsite IEX.nl. ‘Participeer in speelfilms met 28% verwacht rendement’. Geïllustreerd met twee filmposters met daarop acteur Jeroen van Koningsbrugge, die in beide speelfilms de hoofdrol zal gaan spelen. De producent, of hoe dat dan ook heet in de filmwereld, probeert met de advertentie kennelijk beleggers te lokken om deel te nemen in de productie van twee films. Ze hebben nog dik zes ton nodig, in porties van 10K. Nu dragen wij de Nederlandse film een warm hart toe, maar bij ons gaan wel alle bellen rinkelen bij een ‘verwacht rendement’ van 28%. En dus hebben we het prospectus (pdf) maar even opgevraagd. Eerste dat opvalt: het prospectus is zowaar leesbaar geschreven. Dat is winst. Maar dan.

Ten eerste, het ‘verwachte rendement’ van 28% is een totaalrendement, verdeeld over twee jaar. In het eerste jaar levert belastingaftrek een rendement van 36% en wat u in het tweede jaar krijgt is afhankelijk van het succes van de film. In het prospectus worden vijf scenario’s geschetst, variërend van ‘flop’ tot ‘high’. Bij een flop krijgt u in het tweede jaar nog een aftrekpost van 4.600 euro en bent u de rest van de inleg kwijt. Dat is dan een negatief totaalrendement van -16%. Tenminste, bij een belastingaftrek van 52% en dan moet u ook nog een vermogen hebben van groter dan de Box 3-grens. In een iets optimistischer scenario verdient u in twee jaar 12% en pas in het mediumscenario wordt het ‘verwachte (totaal)rendement’ van 28% gehaald. Volgens het prospectus moet de film dan een miljoen euro aan opbrengsten binnenhalen. En dan moet er allemaal niets tegen zitten. Er zijn maar liefst drie pagina’s aan risico’s in het prospectus gewijd. Zoveel risico’s dat als we er een paar zouden toelichten dat we dan andere risico’s tekortdoen.

Dan de opbrengstenraming. Een miljoen euro aan opbrengsten, is dat veel? Het prospectus suggereert van niet. Er is een lijst opgenomen met keiwillekeurig gekozen 25 recente Nederlandse films, die allemaal meer hebben opgebracht. Van dik 15 miljoen euro voor ‘Gooische Vrouwen’ tot 1,4 miljoen euro voor ‘Ushi must marry’. Als we, relevanter, een lijst van films met Jeroen van Koningsbrugge bekijken zien we andere getallen. Ja, ‘Gooische Vrouwen’, daar zat hij in. Maar hij heeft ook in films gespeeld waar de opbrengsten eerder in de categorie ‘flop’ horen.

Kortom, de risico’s en de onzekere opbrengsten rechtvaardigen een vrolijke advertentie met ‘een verwachte opbrengst van 28%’ niet. Zeker niet als de doelgroep beleggers wordt benaderd. Maar investeren in dit soort films moet u ook niet doen voor het rendement. Maar voor de leuke extra’s. Zo mag u met twee personen naar de Nederlandse première en kunt de set bezoeken en aansluitend met de cast dineren. En in de film figureren, als u dat durft. Maar niet mekkeren als u een behoorlijk gedeelte van uw geld niet meer terugziet. Als het echt een aantrekkelijke investering zou zijn zou de financiering allang rond zijn.

Oh, en deze ‘investering’ staat niet onder AFM-toezicht (vanwege het bescheiden bedrag dat wordt opgehaald) en dus is de prospectus ook niet door de toezichthouder gecheckt. Maar dat vermoedde u vast al.