Geld kwijt bij storing ING. ING: Jammer maar helaas!

Nieuws, , With 0 comments

Klanten van ING die door een storing bij het internetbankieren per ongeluk meerdere keren hetzelfde bedrag hebben overgeboekt, kunnen fluiten naar hun centen. Door technische problemen werkten de website en de mobiele app dinsdag urenlang niet. Toch was het tijdens de storing mogelijk om met de app ’Mobiel Bankieren’ een betaling te doen. Wie dat probeerde, kreeg weliswaar een foutmelding te zien (’Probeer het opnieuw’), maar ongemerkt werd het geld gewoon afgeschreven. Veel klanten deden vervolgens nog een paar pogingen, niet wetend dat het geld allang was weggesluisd. Alle dubbel overgemaakte bedragen zijn ze kwijt. „Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ook tijdens een storing”, aldus ING-woordvoerder Jeroen Baardemans.

„Wie geld kwijt is, zou contact moeten opnemen met de ontvanger. Wij kunnen niet bepalen of een klant dit per ongeluk of expres heeft gedaan.”

Dubbele afschriften ING door storing

Op internet regende het gisteravond klachten van vele tientallen boze consumenten die ING de schuld geven van hun dubbele afschriften. „Toen ik vertelde dat ik 750 euro kwijt was, kreeg ik van de klantenservice te horen: jammer, maar daar moet je zelf achteraan gaan”, vertelt ene Pascal. „Volgens hen had ik nooit twee keer op verzenden mogen drukken, ook niet toen er ’Probeer het opnieuw’ in mijn scherm verscheen.” Een andere gedupeerde laat weten: „Nu is mijn huur dubbel overgemaakt! Komende week op een houtje bijten.”

De woordvoerder van ING wilde gisteravond niet ingaan op individuele gevallen. „Benadeelden kunnen een officiële klacht indienen, dan kijken we ernaar.”

update: Reactie van ING

Woensdagochtend laat ING weten dat er door de storing geen dubbele overboekingen zijn gedaan. “Als klanten bij een overboeking een foutmelding kregen, is dit bedrag niet overgeboekt, ondanks dat dit gisteravond wellicht in het rekeningoverzicht zo vermeld stond,” zegt woordvoerder Ronald van Buuren van ING. “Er is wel een reservering aangemaakt bij die mislukte overboeking, maar die is niet verwerkt. Vanmorgen om 10:30 uur zijn de reserveringen verwijderd en de rekeningoverzichten bijgewerkt.

Door technische problemen werkten de website en de mobiele app dinsdag urenlang niet. Toch was het tijdens de storing mogelijk om met de app ’Mobiel Bankieren’ een betaling te doen. Wie dat probeerde, kreeg weliswaar een foutmelding te zien (’Probeer het opnieuw’), maar ongemerkt werd het geld gewoon afgeschreven. Veel klanten deden vervolgens nog een paar pogingen, niet wetend dat het geld allang was weggesluisd. Alle dubbel overgemaakte bedragen zijn ze kwijt. „Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ook tijdens een storing”, aldus ING-woordvoerder Jeroen Baardemans.

„Wie geld kwijt is, zou contact moeten opnemen met de ontvanger. Wij kunnen niet bepalen of een klant dit per ongeluk of expres heeft gedaan.”