CO2-uitstoot steeds meer op bordje van ondernemer

Nieuws, , With 0 comments

Door de verschuiving van offline naar online winkelen legt de consument de CO2-uitstoot in toenemende mate op het bordje van het bedrijfsleven, zo concludeert de expertgroep Ecologie van Shopping2020. Consumenten zijn zich nog onvoldoende bewust van de impact van de ecologische voetafdruk van online winkelen. De expertgroep Ecologie presenteert vandaag haar resultaten van het onderzoek dat deel uitmaakt van het onderzoeksprogramma Shopping2020 met als doel een toekomstvisie te creëren over hoe de consument in 2020 shopt.

Milieu-impact

Online winkelen neemt een enorme vlucht: in 2012 koopt de Nederlandse consument voor 11 miljard euro online, in 2020 zal dit groeien naar circa 30 miljard euro. Gemak is voor de consument één van de belangrijkste drijfveren om online te shoppen. De milieu-impact van het thuisbezorgen wordt vooral veroorzaakt door de CO2-uitstoot van pakketvervoerders en de extra verpakkingen.

De verschuiving biedt volgens de expertgroep kansen voor verlaging van de CO2-uitstoot. In plaats dat het gedrag van consumenten moet worden aangepast, ligt het zwaartepunt van de keten dan bij de logistieke leveranciers. De milieu-impact wordt zo beter inzichtelijk, meetbaar en te beheersen.

Retouren stijgend probleem

Het ‘vergroenen’ van online winkelen is ook een bedrijfseconomische noodzaak, zo stelt de expertgroep. Een stijgend probleem is het grote aantal retourzendingen. Klanten bestellen kleding in meerdere maten en stuurt dat wat niet past – veelal – kosteloos retour.

Het bezorgproces kan verbeterd worden door meer gebruik te maken van centrale ophaalpunten. Ook het verhogen van het ecologische bewustzijn van de consument en het standaardiseren van verpakkingsmateriaal kunnen een bijdrage leveren.
Samenwerking bij logistieke diensten kunnen de keten ook optimaliseren en zo de ecologische voetafdruk reduceren. Zij zouden afleveringen lokaal kunnen bundelen, met name in dunbevolkte gebieden of juist op moeilijk bereikbare locaties zoals drukke straten.

Bewustzijn

Uit eerder onderzoek van GfK en PwC blijkt dat de consument zich niet aantoonbaar bewust is van de ecologische voetafdruk van (online) winkelen.

Hier kan verandering in komen door de impact op het milieu door te berekenen in de prijs of door de consument te betrekken bij het bezorgproces, bijvoorbeeld door het bieden van alternatieve (groene) bezorgmogelijkheden. Hierdoor zullen online aanbieders van producten hun diensten steeds meer afstemmen op de wensen van de consument.