Bouwbedrijf BAM moet doorgaan met verkeersknooppunt A59-N261 bij Waalwijk

Nieuws, , With 0 comments

Bouwbedrijf BAM moet doorgaan met het ontwerp van het verkeersknooppunt A59-N261 bij Waalwijk, ook al zijn de wensen van de provincie Noord-Brabant niet optimaal en mogelijk zelfs gevaarlijk. De kortgedingrechter in Den Bosch heeft dat bepaald in een uitspraak die vandaag is gepubliceerd. BAM kreeg de ombouw van de weg langs de Efteling in 2012 gegund voor een bedrag van 76 miljoen euro. Al meer dan een jaar ruziën de provincie en de bouwer over het ontwerp van het drukke knooppunt.

Het bouwbedrijf zegt dat de wensen van de provincie gevaarlijk zijn voor de weggebruiker. Het bedrijf wil niet aansprakelijk zijn.

Onmogelijk om iets goeds van te maken

De rechter constateert dat de provincie probeert op een klein oppervlak veel verkeersstromen met elkaar te verbinden en dat het praktisch onmogelijk is om er echt iets goeds van te maken. Hij zegt echter ook dat hij niet mag bepalen wat de provincie wel of niet laat bouwen.

De vrees dat BAM aansprakelijk wordt gesteld vanwege de onveilige situatie, is volgens de rechter ongegrond.

Bochten te krap

In een toelichting zegt BAM vandaag dat de bochten te krap zijn en weggebruikers te weinig zicht bieden. Het ontwerp voldoet niet aan de normen, aldus een woordvoerder. BAM zegt dat er bovendien een veilig alternatief is dat dat zonder vertraging en extra kosten gemaakt kan worden. BAM beraadt zich op vervolgstappen, aldus de woordvoerder.

De provincie onderkent dat een optimale oplossing vanwege de beperkte ruimte niet mogelijk is maar meent dat het ontwerp veilig is en voldoet aan de eisen.