Bespaartips welke u rekening mee kunt houden

Nieuws, , With 0 comments

Wat kan er bezuinigd worden in 2014, zijn er bespaartips welke u rekening mee kunt houden. Prijsopvraag heeft 10 bespaartips!

Vraag tijdig de toeslag-AOW aan

De toeslag-AOW vervalt per 1 januari 2015. Heeft u de toeslag al voor uw jongere partner, dan houdt u deze totdat de jongere partner voldoende eigen inkomsten heeft of zelf AOW-gerechtigd is. Het recht op de toeslag-AOW vervalt voor iedereen die na 1949 is geboren. Maar ook personen die wel voor 1950 zijn geboren kunnen na 1 januari 2015 geen toeslag of een hogere toeslag meer aanvragen. Bestaat er een recht op de toeslag-AOW, vraag het dan op tijd aan.

Zelf de periodieke giften regelen

Bij de inkomstenbelasting kunt u periodieke giften volledig aftrekken. Helaas moest u tot nu toe eerst naar de notaris om dit vast te laten leggen. Dat hoeft vanaf 2014 niet meer. U kunt zelf op de site van de belastingdienst het formulier downloaden waarmee u de periodieke giften vastlegt (minimaal 5 jaar een gift doen).

Goedkope aangifte

De ouderenbonden hebben ieder jaar hun belastingservice. Alleenstaanden met een inkomen tot ongeveer € 31.000 en (echt)paren met een inkomen van maximaal € 42.500 kunnen er terecht. Bel voor een afspraak 0900 8212183. De service is gratis of tegen onkostenvergoeding, wel moet u lid zijn van een van de ouderenbonden, maar dat heeft meer voordelen. 0900 8212 183 (9.30 tot 12.30 uur)

Neem een kleinkind op in uw testament

Wanneer u alleen aan uw kinderen iets nalaat, heeft ieder kind een vrijstelling van € 19.868. Laat u ook aan uw kleinkinderen na, dan hebben ook zij een vrijstelling van € 19.868. Door uw erfenis te verdelen over uw kinderen en kleinkinderen valt veel erfbelasting te besparen en geeft u de kleinkinderen een goede start in hun leven.

Meten is weten

Het is tegenwoordig steeds gemakkelijker om uit te vinden welk apparaat hoeveel stroom verbruikt. Het lijkt misschien hightech, maar alleen al door te weten wat apparaten verbruiken blijkt in de praktijk al een besparing van 10 tot 15 procent haalbaar, de besparing loopt dan snel op.

Lotterijen de deur uit

Het winnen van de hoofdprijs is natuurlijk een aantrekkelijk idee, een kleiner prijsje is ook al leuk. De praktijk is echter dat u eerder geld toelegt op de loterij dan dat u er met een prijs vandoor gaat. Zelf sparen levert u in ieder geval zeker een bedrag op.

Begrafenisverzekering of niet

De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen, een goede reden om u te verzekeren. Hoewel, tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel een spaarpotje. Uzelf op latere leeftijd verzekeren blijkt duur, zelf sparen lijkt zinvoller. U moet dan natuurlijk wel tijdig beginnen. Iedere maand zelf € 50 wegleggen geeft na tien jaar € 6000, genoeg voor een eenvoudige uitvaart. Heeft u al voldoende gespaard, dan is een extra verzekering zeker overbodig. Overweegt u een naturaverzekering af te sluiten tegen een aantrekkelijk tarief, vraag dan eerst met welke uitvaartondernemers zaken wordt gedaan. Wilt u toch een ander, dan worden vaak niet alle kosten vergoed.

Vergeten pensioenen

Nog steeds komt het voor dat pensioenen of nabestaanden pensioen niet worden opgevraagd bij de pensioenfondsen. Eerst was er de zeer moeilijk bereikbare helpdesk vergeten pensioen. Deze dienst is nu overgenomen door het Pensioenregister dat wel goed bereikbaar is 020 7512870. Laat geen pensioen liggen en doe bij twijfel navraag.