België staat economisch gezien weer helemaal op de kaart

NieuwsWith 0 comments

België staat economisch gezien weer helemaal op de kaart. De instabiele tijden heeft het land achter zich gelaten. Daarom zijn ook beleggers weer geïnteresseerd in België. Dat zegt de Belgische premier Elio di Dupo vandaag in een interview met de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Di Rupo heeft ook interviews gegeven aan de buitenlandse kranten The Wall Street Journal, Le Monde en Il Corriere della Sera.
De premier reist deze week af naar Davos voor het World Economic Forum. Daar zal hij zijn positieve boodschap over België met buitenlandse beleggers delen, zo schrijft de krant.

België zijn zelfvertrouwen heeft herwonnen

‘Mijn boodschap is dat België zijn zelfvertrouwen heeft herwonnen’, aldus Di Rupo. ‘Voor de vorming van deze regering was er veel twijfel over ons land. Inmiddels hebben we bij de financiële markten onze geloofwaardigheid hersteld. We zijn de crisis beter doorgekomen dan veel andere Europese landen.’
De Europese Commissie verwacht dat de Belgische economie dit jaar met 1,1 procent groeit. Dat is meer dan de voorspelling voor Nederland. Het begrotingstekort in het land is al onder de 3 procent gezakt, maar de staatsschuld is met meer dan 100 procent wel hoog.

Di Rupo erkent dat de werkloosheid met 8,7 procent nog erg hoog is. Kwaliteitsjournalistiek vergt veel investeringen. ‘De werkloosheid stijgt helaas overal in Europa. Als de groei weerkeert, hebben we een economische machine klaarstaan om daar volop van te profiteren. We hebben erover gewaakt dat tijdens de crisis die machine intact is gebleven. Dat is fundamenteel in mijn ogen.’

Het vertrouwen van beleggers blijkt uit de rente op tienjaars staatsobligaties. Eind 2011 stond die tegen 5 procent. Inmiddels is de tienjaarsrente onder de 2,5 procent gezakt.