Energienota gaat flink dalen de komende drie jaar

Besparen, , With 3 comments

De energierekening voor u als consument of als bedrijf pakt de komende jaren naar verwachting lager uit dan eerder werd gedacht. De tarieven welke de netbeheerders in rekening mogen brengen de komende 3 jaar sterk worden verlaagd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt.

De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 levert consumenten en bedrijven een besparing op van 2,1 miljard euro. Consumenten kunnen hiermee een 4 tot 5 procent lagere energienota tegemoet zien. „De verlaging pakt aanzienlijk gunstiger uit dan eerder werd gedacht”, meldt de toezichthouder.

Voor elektriciteit gaan de tarieven van regionale netbeheerders jaarlijks met gemiddeld 8 procent omlaag en bij TenneT met 7 procent. Voor gas dalen de netwerktarieven jaarlijks met gemiddeld 6,5 procent bij de regionale netbeheerders en met 5 procent bij landelijk gastransportbeheerder GTS.

Half miljard besparen

ACM maakte eerder, op basis van voorlopige gegevens van de netbeheerders, bekend dat de besparing minstens 500 miljoen euro zou bedragen. De besparing voor de huishoudens is volgens de toezichthouder mogelijk door de huidige lage rente, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen.

Toezichthouder ACM bepaalt de maximumtarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. Deze tarieven beslaan bij een doorsnee-huishouden een vijfde deel van de totale energierekening.

Netbeheerders ontevreden

Koepelorganisatie Netbeheer Nederland is het niet eens met de maatregel en kijkt of het „opportuun” is om in beroep te gaan. „De inkomsten van netbeheerders gaan hierdoor omlaag en het maakt het lastiger om te investeren in het energienet”, zegt de woordvoerder. Hij waarschuwt dat de tarieven over een paar jaar mogelijk met terugwerkende kracht weer naar boven moeten worden bijgesteld. „We hebben in het verleden ook gezien dat ze achteraf een tariefsverhoging moesten doorvoeren omdat ze te laag zaten”, vertelt de zegsman.